Broken potentiometer

For monitor related issues
Post Reply
User avatar
SailorLodestar
Posts: 87
Joined: March 27th, 2019, 3:44 pm
Location: United States
eBay: maasasingleto-0
Initials: STR

Broken potentiometer

Post by SailorLodestar »

So I just got my monitor recapped only to realize the pot for red gain on my remote is broken. So I can't see the new clean picture. T_T
How would I go about fixing or replacing the potentiometer? (the monitor is stock for capcom impress btw).
WTB: King of Dragons (US or world), Battle Circuit (Blue or Grey)
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4523
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Broken potentiometer

Post by grantspain »

can you see a code printed on the pot, maybe 502 or 53?
User avatar
SailorLodestar
Posts: 87
Joined: March 27th, 2019, 3:44 pm
Location: United States
eBay: maasasingleto-0
Initials: STR

Re: Broken potentiometer

Post by SailorLodestar »

grantspain wrote:
January 2nd, 2020, 9:21 am
can you see a code printed on the pot, maybe 502 or 53?
Like this? "20 2"

https://i.ibb.co/5991jXQ/IMG-2461.jpg
WTB: King of Dragons (US or world), Battle Circuit (Blue or Grey)
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4523
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Broken potentiometer

Post by grantspain »

202 would be 2k ohm
you can also read using a multimeter, adjust pot fully one way and then read centre leg to one of the outer legs, one leg will read min resistance and the other the maximum resistance and this leg is the actual pot value- read out of circuit
User avatar
SailorLodestar
Posts: 87
Joined: March 27th, 2019, 3:44 pm
Location: United States
eBay: maasasingleto-0
Initials: STR

Re: Broken potentiometer

Post by SailorLodestar »

grantspain wrote:
January 2nd, 2020, 4:00 MP
adjust pot fully one way
It's broken so it turns endlessly and doesn't change the resistance.

Can I solder on a replacement?
WTB: King of Dragons (US or world), Battle Circuit (Blue or Grey)
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4523
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Broken potentiometer

Post by grantspain »

yes, desolder the old one and replace
User avatar
SailorLodestar
Posts: 87
Joined: March 27th, 2019, 3:44 pm
Location: United States
eBay: maasasingleto-0
Initials: STR

Re: Broken potentiometer

Post by SailorLodestar »

Where would I get a replacement? Someone on another forum said to use www.digikey.com but I'm not exactly sure how to sift through its search options.

There are so many variables and they're alien to me. Would this work? https://www.digikey.com/product-detail/ ... ND/1088218
WTB: King of Dragons (US or world), Battle Circuit (Blue or Grey)
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4523
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Broken potentiometer

Post by grantspain »

as long as it same resistance and same mounting size then it will be ok
Post Reply