My monitor jut died on me...

For monitor related issues
Post Reply
User avatar
chubsta
I'm getting too old for this shit...
Posts: 809
Joined: August 17th, 2008, 5:13 pm
Location: Folkestone, Kent, UK
eBay: chubsta

My monitor jut died on me...

Post by chubsta » February 22nd, 2009, 8:43 pm

decided to install a dc in my cab and rotate the monitor back to horizontal
everything went well, plugged the dc in and the picture was fine.

left it running for about 30 minutes and then noticed that the screen was black.

i have switched it on and off a few times, and have left it off for 10 mins but nothing is on the screen at all.

The monitor is a Sanwa 31e29s in a Naomi cab. i have tried another source (a pc) and there is still nothing on screen. the screen makes a slight 'boing' noise when i switch the mains on, and when i switch it off there is a slight crackle os static so something is going on, im just not sure what!

any advice appreceated (i have checked the wires to the adjustment board BTW and nothing happens if i plug or unplug it...)

User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4498
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: My monitor jut died on me...

Post by grantspain » February 22nd, 2009, 8:46 pm

do you get a flash from the screen when you switch it off

User avatar
thechop
Not as old as Ralph
Posts: 1307
Joined: August 24th, 2008, 1:17 pm
Location: Wubbly Wolverhampton.

Re: My monitor jut died on me...

Post by thechop » February 22nd, 2009, 8:46 pm

Not been exposed to any damp/condensation?
kernow wrote:
Cmon chop I wanna see your manly bricklayer arms.

User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4498
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: My monitor jut died on me...

Post by grantspain » February 22nd, 2009, 8:47 pm

also check for a glow from the neck of the crt and if have any static on the screen

User avatar
chubsta
I'm getting too old for this shit...
Posts: 809
Joined: August 17th, 2008, 5:13 pm
Location: Folkestone, Kent, UK
eBay: chubsta

Re: My monitor jut died on me...

Post by chubsta » February 22nd, 2009, 8:54 pm

grantspain wrote:do you get a flash from the screen when you switch it off
no, dont get a flash - there is static on the screen tho. i cleared the static, switched it back on and the static came back...

I think i can see a glow from the neck

User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4498
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: My monitor jut died on me...

Post by grantspain » February 22nd, 2009, 8:57 pm

hmmm sounds like the video decoder is not running-check you video connections first

User avatar
chubsta
I'm getting too old for this shit...
Posts: 809
Joined: August 17th, 2008, 5:13 pm
Location: Folkestone, Kent, UK
eBay: chubsta

Re: My monitor jut died on me...

Post by chubsta » February 22nd, 2009, 9:25 pm

checked the video connection at the monitor and lo an behold its working again - it wasnt loose at all and was screwed in sp god only knows what happened there.

one thing i did notice tho was that on the neck board there were quite a few adjutment pots - what do they do?

cheers for the sterling advice btw :D

User avatar
kernow
:problem: child
Posts: 14854
Joined: August 17th, 2008, 2:01 pm
Location: Devon
Initials: KRN
Contact:

Re: My monitor jut died on me...

Post by kernow » February 22nd, 2009, 9:28 pm

Probably RGB cutoff/drive pots
David... The wind blows... The wind blows... Bits of your... life awayee

User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4498
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: My monitor jut died on me...

Post by grantspain » February 22nd, 2009, 9:30 pm

i remember someone else on the forum getting this problem and i was concerned it may be something to do with the signal coming from the dc-what i would like to know is if this is a homemade cable and how the dc is producing the correct res
the pots on the neck card are red,green and blue background-red,blue gain and sub contrast

User avatar
chubsta
I'm getting too old for this shit...
Posts: 809
Joined: August 17th, 2008, 5:13 pm
Location: Folkestone, Kent, UK
eBay: chubsta

Re: My monitor jut died on me...

Post by chubsta » February 22nd, 2009, 9:37 pm

grantspain wrote:i remember someone else on the forum getting this problem and i was concerned it may be something to do with the signal coming from the dc-what i would like to know is if this is a homemade cable and how the dc is producing the correct res
the pots on the neck card are red,green and blue background-red,blue gain and sub contrast
Im running a vga box from the dc and then just a normal vga cable to the monitor.

think ill leave those pots alone as everytime i touch something it goes wrong...

User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4498
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: My monitor jut died on me...

Post by grantspain » February 22nd, 2009, 10:05 pm

i wonder if that vga box is taking the signal slightly out of range for the monitor-if works though don't touch

Post Reply